navigace: Úvodní strana > Články > Akce > Mistrovství světa v lovu s ohaři

Mistrovství světa v lovu s ohaři

Vloženo: 13.11.2008 11:00:10   |   Autor: Administrátor portálu   |   Rubrika: Akce   |   Přečteno: 2224x   |   0 komentářů

- - -Členové Českého pointer a setter klubu v říjnu důstojně hájili české barvy na dvou významných soutěžích v zahraničí. Jednalo se o Mistrovství světa v lovu s ohaři v Chorvatsku a Daleké hledání v polské Łomżi. My Vám z těchto událostí přinášíme krátkou reportáž.

 

Mistrovství světa v lovu s ohaři 2008

S železnou pravidelností přiváží český tým složený ze členů Českého pointer a setter klubu každoročně ocenění z mistrovství světa v lovu s ohaři. To letošní se uskutečnilo od 24. do 26. řijna v okolí chorvatského Zadaru. Naše družstvo je tak trochu výjimečné už tím, že anglické ohaře z České republiky již několik let vodí výhradně vůdkyně. Ale soupeřům, především pánům, dávají naše děvčata co proto.

Družstvo ve složení Eva Straková a Vladimíra Dvořáková už pátý rok v řadě vystoupilo při závěrečném hodnocení na stupně vítězů. V letech 2004 až 2006 jim patřilo v soutěži družstev druhé místo, v loňském roce vybojovalo bronzovou příčku. Na Zadaru v soutěžích mistrovství světa předvedla Eva Straková Cheeky z Lodínských luhů a Achaiu Sevu, Vlaďka Dvořáková Beu a Fausta Vis Tranquilla (vše angličtí setři) a patří jim opět bronzová příčka v hodnocení národních týmů. První místo získalo Švédsko, druhé Itálie.

Vedle výborných výsledků v hodnocení družstev už Eva Straková několikrát zůstala jen pomyslný krůček od mistrovského titulu v soutěži jednotlivců. V letošním roce ke druhému a třetímu místu z předchozích ročníků přidala bronzové umístění. V individuálním hodnocení putuje titul mistra světa do Švédska a druhé místo získala Francie.

Ve výčtu úspěchů obou drezérek nelze opomenou loňský podzimní Šampionát Anglických setrů v Belgii, na kterém Eva s Cheeky dosáhly na titul res.CACIT a Vlaďka s Beou celý šampionát v nesmírně těžké konkurenci vyhrály.

První a třetí den každého světového šampionátu patří samotnému mistrovství světa v lovu s ohaři, den druhý probíhá Soutěž svatého Huberta. Ta je na rozdíl od mistrovství rozdělena na kategorii mužů a žen, naopak nedělí ohaře na anglické a kontinentální. Zatím co v mužské kategorii Josefu Korelusovi a Janu Frankovi štěstí příliš nepřálo, naše zastoupení v kategorii žen nenašlo v tomto roce přemožitele a zaznamenalo tak historický úspěch - poprvé vítězství na světovém šampionátu pro Českou republiku, a to hned dvojnásobné. Mistrovství světa v lovu Svatého Huberta - jednotlivce vyhrála Eva Straková s fenou anglického ohaře Cheeky z Lodínských luhů, stejně tak jí patří spolu s Mgr. Janou Anderlovou a fenou gordonsetra Birdie Jinonický dvůr vítězství v ženských družstvech.

Pro úplnost je třeba doplnit, že české družstvo kontinentálních ohařů získalo na letošním mistrovství světa velmi pěkné čtvrté místo.

Mistrovství světa v lovu s ohaři vzniklo v roce 1980 z původní evropské soutěže loveckých psů a lovců, jejímž cílem bylo propagovat kulturní dědictví lovu se stavěcími psy. Jedním z prvních zástupců České republiky v organizačním výboru soutěže se stal pan Josef Němec, který v devadesátých letech minulého století zároveň dokázal na domácí půdě zajistit ekonomickou pomoc českému týmu ze strany ČMMJ a podpořit tak zpočátku skromnou účast našich vůdců.

 

Úsilí jeho i mnoha dalších, v neposlední řadě myslivců a jejich sdružení, která nám umožňují připravovat naše setry a pointry v honitbách s drobnou zvěří, přináší už řadu let stále lepší výsledky nejenom na mistrovství světa. Proto poděkování na konci nepatří jen vůdcům za jejich representaci České republiky, české lovecké kynologie a našeho klubu, ale všem, kteří se na tomto úspěchu přímo či nepřímo podíleli.

Daleké hledání Łomża 2008

Grande Quete v Łomżi pořádá na severovýchodě Polska italská E.N.C.I. již řadu let a třítýdenní zápolení s přibližně 150 startujícími psy denně patří mezi největší evropské soutěže v dalekém hledání. V posledním soutěžním týdnu startovali i čeští pointeři. Nejprve se podařilo zabodovat Brokovi Nová Hajnice s vůdcem Romanem Sedláčkem. V pondělí 20. října získal v otevřené kategorii všech anglických plemen ohařů bez rozdílu pohlaví (Mista) ocenění výborný 4., o tři dny později ohodnotil sbor rozhodčích výkon Karly von der Postschwaige vedené Alenou Sedláčkovou v soutěži fen známkou velmi dobrá 2. Naši vůdci byli jedni z mála amatérů ve startovním poli složeném především z italských profesionálů a Alena byla v letošním roce jedinou ženou, které se podařilo v Łomżi bodovat.

Uspět v Łomżi vyžadovalo pečlivou přípravu, jejímž vyvrcholením byl týdenní trénink přímo v místě konání soutěže. Česká výprava se připravovala spolu s německými kolegy a psi tak měli možnost vyzkoušet si polské terény i různé soupeře. Závěr této přípravy však skočil za dramatických okolností a málem stál Caka Nová Hajnice život. V jednom z nepřehledných míst si při plném nasazení pravděpodobně o střep rozřízl tepnu na přední noze. Jen díky pohotovému zásahu svého vůdce, Vladimíra Kůrky, a připravenosti našich polských průvodců se krvácení podařilo včas zastavit a Caka odborně ošetřit. Soutěž však pro něj tímto způsobem skončila dříve, nežli začala.

Helena Dvořáková v jednom ze svých článků o Field Trials napasla: „Nakonec se musím ještě zmínit o vrcholné chovatelské zkoušce, vypisované výhradně pro britské ohaře. Jmenuje se "Grand Quete" (zkouška dalekého hledání), psi při ní pracují vždy v páru, body se udělují výhradně na zvěři koroptví a její význam je skutečně především chovatelský. Jediným kriteriem je vyhledat vrcholné plemeníky, eventuelně chovné feny pro zkvalitňování chovu britských plemen. Na Grand Quete se hodnotí především absolutní nasazení ohaře při hledání, jehož rozsah do stran může přesahovat i 800 m na každou stranu, při doslova "vražedném" tempu. Takové nasazení vydrží jenom vynikající jedinci a především jedinci zdraví. Takže pořádání této zkoušky není samoúčelné. I při těchto požadavcích musí ovšem ohař, aby mohl být hodnocen, zvěř nalézt a perfektně vypracovat, stejně jako při klasickém Trialu. Grand Quete se v České republice nepořádá, chybí nám pro něj nejenom dostatečně rozsáhlé prostory, fyzicky zdatní rozhodčí, ale především psi. Vždyť za celou poválečnou historii chovu našich angličanů při této zkoušce obstáli pouze 3 jedinci - pointr Riff z Hajnice vedený MUDr. Vlastimilem Novotným a angličtí setři Livia od Benčića a Anquilla Vis Tranquilla vedení Vlaďkou Dvořákovou".

Vzhledem k tomu, že v letošním roce byli naši poinři úspěšní na Grande Quete již podruhé (na jaře uspěli v německém Pommersfeldenu Cak Nová Hajice s Vladimírem Kůrkou a znovu Brok), podařilo se v roce 2008 do tohoto skromného seznamu připsat další tři řádky. Díky chovatelskému úsilí především MUDr. Vlastimila Novotného podpořeného nezištnou pomocí paní Marii Martin, ale i díky zájmu dalších chovatelů a vůdců Českého pointer a setter klubu, přibývají na našich zkouškách jedinci, z chovatelského hlediska velice kvalitní angličtí ohaři, pro které daleké (nebo chcete-li velké) hledání nemusí být snem, ale především velkou výzvou. Tím spíš, že se stále častěji hovoří o možném pořádání Grande Quete, nejtěžší formy Field-Trialových soutěží, i na území České republiky.

Český pointer a setter klub
www.pointer-setter.cz

Sv. Hubert, baráž o mistrni světa (foto Jana Anderlová)Karla von der Postschwaige (foto Roman Sedláček)Brok Nová Hajnice (foto Roman Sedláček)Karla von der Postschwaige (foto Roman Sedláček)
Cheeky z Lodínských luhů (foto Jana Anderlová)

elektro-obojky.cz
 

Diskuse k článku: Mistrovství světa v lovu s ohaři

  Zobrazit celou diskusi

Vaše fotogalerie

Informace o novinkách emailem
< Červenec 2022 >
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jaké témata článků by jste zde na portále uvítali?

10% (188)
71% (1390)
7% (135)
11% (213)
2% (44)
Počet hlasujících: 1970
Archiv »

 
Prohledat:
zavřít



Registrace | Funkce systému | Proč se registrovat | Ceník | Kontakty

Úvodní strana | Plemena ohařů | Články | Inzerce | Akce | Diskuse | Soutěže

Autorská práva | Reklama | O portálu Ohaři.eu | Zásady ochrany osobních údajů

Podporujeme | Podpořte náš portál | Mapa webu

Partneři portálu: Jen ty nejaktuálnější informace - to je Bonza! LEPŠÍ WEB

Copyright © 2008 - 2024
Web From Pixels group
design by BORI


Navštivte také: stezka Pustevny | fotogalerie dorty | Faktura Online