navigace: Úvodní strana > Články > Psí plemena > Německý krátkosrstý ohař v USA

Německý krátkosrstý ohař v USA

Vloženo: 13.5.2009 10:56:06   |   Autor: Dan Ryba   |   Rubrika: Psí plemena   |   Přečteno: 8664x   |   8 komentářů

U nás jej známe pod zkratkou NKO, v Evropě DK a za "velkou louží" je známý pod zkratkou GSP - german shorthaired pointer. Tento ohař patří mezi nejpopulárnější plemena ohařů. Paradoxně největší chovnou základnu má za mořem - v USA, mnohonásobně větší než celá Evropa dohromady.

 

Jaký je chov NKO v USA? Z našeho pohledu velmi odlišný. V USA se chov NKO ubírá dvěma směry, menší část chovatelů organizovaná ve dvou klubech VCDKK(Vereingter CanAm Deutsche Kurzhaar Klub) a NAKDC
(North American Deutsche Kurzhaar Club) navazuje svou činností na filosofii a tradici německého DK, kterým jsou i zastřešeny. V praxi to znamená, že psi z chovu členů těchto klubů mají průkazy původu FCI.

- - -
Rawhides Clown jako jediný pes v historii získal 3x po sobě titul NFC v Field trialových soutěžích

Podmínky zařazování fen a psů do chovu, zkušební řády jsou identické se zemí původu. Vedoucí osobností těchto chovatelů je německý chovatel žijící v USA Wilhelm Engelking CH.S. wom Riverwood, která je v samotném Německu řazena mezi prestižní tzv. Zlaté chovatelské stanice. Řada psů z této chovatelské stanice byla úspěšně předvedena výstavách a výcvikových akcích jako jsou IKP a Kleemanovy zkoušky. Syn Rob Engelking pokračuje ve šlépějích svého otce a je úřadujícím prezidentem NAKDC. Řada chovatelů má kořeny svého původu v Německu, tomu odpovídají názvy CH.S. registrovaných např. u druhého klubu VCDKK - vom Sturmland, von Speidel, von Nordstern atd.
Pokud bychom si prostudovali podrobně průkazy původu registrovaných u těchto klubů, najdeme zde známá jména německých CH.S. jako jsou Hege-Haus, Pottmes, vom Ostberg apod. Je podstatné se zmínit, že tyto kluby přejímají německý standard beze zbytku, tzn. že připouští černou barvu ve všech obměnách jako u hnědé. AKC - American Kennel Club tuto barvu nepřipouští, je považována za nežádoucí. Podíl těchto dvou klubů produkujících velmi kvalitní zvířata na celkové populaci NKO v USA je poměrně malý.
Převážná část populace NKO je registrována u AKC - American Kennel Club, který zastřešuje klub chovatelů NKO GSPCA. AKC, jak jsem již dříve uvedl, černé zbarvení neuznává, ale jinak nechává na chovatelích samotných, jakým směrem se bude jejich činnost ubírat. Znamená to, že neexistují jednotné podmínky pro uchovnění.
Dochází tak k rozdělení chovu na exteriérový chov a pracovní. GSPCA každoročně zařazuje nejúspěšnější psy do Hall of the fame (Síň slávy). Jsou tam zařazováni nejlepší exteriéroví psi, dále tzv. Dual Champions tzn.psi, kteří mimo výstavní titul získali i titul pracovní a dále trialoví šampioni. Mimochodem i náš chov má zápis v Hall of the Fame. V roce 1995 byl zapsán jako Dual champion DC KS Ybold Rothenuffeln, který byl synem Rema Rothenuffeln a české matky Gábiny z Vešek.
Pro chovatelé exteriérových psů je prioritou pouze vzhled, pracovní vlohy a lovecká upotřebitelnost hrají podružnou roli. Existují pochopitelně i chovatelé, kteří se snaží skloubit obojí, vlohy i exteriér, ale ti jsou v menšině.
Velká část amerických chovatelů se zaměřuje na chov pracovních psů. Lov v USA je velice populární a má dlouholetou tradici. Ohaři jsou připravováni především na polní a vodní práce. Velmi populární jsou Field Trialovové soutěže. Pro tyto soutěže byl postupně vyšlechtěn typ, který je od NKO, jak jej vnímáme my, odlišný. Jsou to drobnější psi, v průměru vysocí 62-63 cm v kohoutku, váha 24-28 kg, v drtivé většině zbarvením hnědí strakoši. Podle všeho v jejich žilách koluje krev pointrů pro zlepšení nosu a nejspíš i foxhoundů pro zvýšení vytrvalosti. Pro nás je nezvyklý, především počet takto zbarvených psů,neboť u nás i v Německu podíl hnědých strakošů představuje desetiny procenta z celkové populace.
Tito psi se vyznačují velmi rychlým a dalekým hledáním, pevným vystavováním, ochotou aportovat( v USA na FT požadavek). Jsou velice houževnatí a zdraví, řada soutěžních psů se doživá vysokého věku 14 až 16 let. Mezi nejlepší krevní linie jsou považovány především po FC AFC Dixieland´s Rusty( vyhodnocen jako historicky nejlepší plemeník) a po Rawhides Clown viz. foto (vyhodnocen jako historicky druhý). Syn druhého uvedeného, FC Oakridge Oaks von Greiwe byl použit v chovu i v Evropě, konkrétně ve Španělsku.
Dále zde existuje ještě i klasický pracovní typ, který je od výše uvedeného těžší a větší, s převažujícím zbarvením hnědý bělouš.
Další zvláštností je kupírování prutů, mimo klasikou délku má řada psů kupírované pruty podstatně kratší.
Co se týče chovatelských praktik, mimo klasickou liniovou plemenitbu, američtí chovatelé neváhají použít i úzkou příbuzenskou plemenitbu jak v oblasti exteriéru tak výkonu.

- - -
FC Rawhides Deisey

Co se týče cen, tak cenové rozpětí u štěňat se pohybuje v rozmezí od 500 USD do 1700 USD, u štěňat po exteriérových šampionech mohou být ceny i vyšší. U kategorie tzv. Started dogs může dosáhnout až 3500 USD. U psů s ukončeným výcvikem a loveckou praxí mohou cen\dosáhnout 10 000 USD i více. Výcvik je v drtivé většině prováděn s použitím elektronických obojků.


elektro-obojky.cz

Diskuse k článku: Německý krátkosrstý ohař v USA

  Zobrazit celou diskusi
-
-
-
-

Vaše fotogalerie

Informace o novinkách emailem
< Březen 2024 >
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jaké témata článků by jste zde na portále uvítali?

10% (188)
71% (1390)
7% (135)
11% (213)
2% (44)
Počet hlasujících: 1970
Archiv »

 
Prohledat:
zavřít



Registrace | Funkce systému | Proč se registrovat | Ceník | Kontakty

Úvodní strana | Plemena ohařů | Články | Inzerce | Akce | Diskuse | Soutěže

Autorská práva | Reklama | O portálu Ohaři.eu | Zásady ochrany osobních údajů

Podporujeme | Podpořte náš portál | Mapa webu

Partneři portálu: Jen ty nejaktuálnější informace - to je Bonza! LEPŠÍ WEB

Copyright © 2008 - 2024
Web From Pixels group
design by BORI


Navštivte také: stezka Pustevny | fotogalerie dorty | Faktura Online