navigace: Úvodní strana > Články > Rady a tipy > Elektrický obojek pro psy: Jaký je vhodný typ pro ohaře?

Elektrický obojek pro psy: Jaký je vhodný typ pro ohaře?

Vloženo: 2.2.2017 16:00:52   |   Autor: Administrátor portálu   |   Rubrika: Rady a tipy   |   Přečteno: 2617x

- - -Ohaři jsou psi vyšlechtění k lovu a aportování, jako společníci se účastnili honů v lesích, a to odpovídá i jejich povaze. Ač jsou různé typy ohařů, spojuje je jedno: snadný výcvik a dobrý vztah k lidem a k dětem. S výchovou ohařů vám může významně pomoci elektronický obojek pro psy. Jaký je pro toto plemeno vhodný a co vše s touto výcvikovou pomůckou zvládnete?

 

Správný název výcvikových obojků není elektrický obojek, ale elektronický. Ano, je to rozdíl, protože elektronika a chytrá technologie vstupují do všech sfér našeho života, výcvik psů nevyjímaje. Elektronický obojek je jakousi prodlouženou rukou chovatele, který cvičí psa. Znamená to, že i když se pes rozhodne vyběhnout za zvěří a nereaguje na vaše volání, můžete ho na dálku napomenout a upozornit ho na nevhodné chování, například vibrací, zvukem nebo elektrostatickým impulsem. V ruce totiž držíte ovladač elektronického obojku, zatímco váš psí parťák má na krku přijímač (obojek).

Hned na začátku je třeba zdůraznit, že elektronický obojek není nástrojem týrání, ale výcvikovou pomůckou. Samozřejmě, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Vyvolávání strachu a zbytečné bití psa při výcviku je ale hrubou chybou, protože místo sebevědomého psa získáte ustrašené a podrážděné zvíře. Proto by cílem každého chovatele psů mělo být, aby vychovali poslušného, ale pohodového partnera, na kterého se v terénu můžou spolehnout. A v tom může pomoci právě výcvikový obojek, který s úspěchem používají majitelé pracovních psů, začínající chovatelé i zkušení kynologové.

- - -

S čím vám pomůžou elektronické obojky?

Ohaři jsou učenliví psi, kteří byli vyšlechtěni pro práci, především pro aportování ulovené zvěře v lese. Pochopitelně, každý pes má jinou povahu a výcvik je proto individuální. Ohaři patří k inteligentním psům, to znamená, že potřebují práci, pohyb a mají zájem učit se nové cviky. To vyžaduje nasazení i ze strany páníčka, který by se měl vyzbrojit trpělivostí a najít si dostatek času. Vítaným pomocníkem se může stát elektronický obojek, který při výcviku pomáhá oběma stranám.

Výcvikové obojky pracují na jednoduchém principu. Už jsme se zmínili, že vy v rukou držíte vysílač, zatímco váš ohař má nasazený obojek s přijímačem. Vezmete pejska do lesa, abyste ho cvičili, ale on zavětří, uteče a rozeběhne se za srnou. Voláte, ale on nereaguje. V takové chvíli jste bezmocní, protože ho nedohoníte, nemůžete ho vytahat za kůži nebo jinak potrestat. Pokud ale máte elektronický obojek, můžete snadno zmáčknout příslušné tlačítko a vyslat signál, nejprve zvuk, potom vibraci, a pokud ani potom pes nezareaguje a nevrátí se, tak elektrostatický signál. Souslednost signálů si psi brzy zapamatují, takže zpravidla je posléze stačí upozornit třeba jen zvukem nebo vibrací.

S čím vám ještě elektronické obojky pomůžou při výcviku ohaře?

Když svému pejskovi nasadíte elektronický obojek, neznamená to vaše selhání jako cvičitele. Výcvikové obojky používají i zkušení kynologové po celém světě. Pomáhají jim vyladit povely, odnaučit psa zlozvykům a získat partnera, na kterého je opravdu spolehnutí. Pochopitelně, výcvikový obojek není samospasitelný! Vyžaduje vaši součinnost, trpělivost, vysvětlování povelů a důslednost. Jinak řečeno, je třeba, abyste dodržovali osvědčené základy výcviku psa.

Elektronické obojky pro psy s úspěchem pomáhají v těchto situacích:

  • Zvládání základních pokynů - jako je přivolání psa, povely k noze, sedni, lehni apod. Je prokázáno, že s výcvikovým elektronickým obojkem reagují a lépe se učí i psi, u nichž se při běžném výcviku objevují potíže.

  • Utíkání ze zahrady, za zvěří apod. - výhodou v takové situaci je, že dosah elektronických obojků je třeba až několik kilometrů, takže psa máte stále pod kontrolou.

  • Nevhodné chování - jako je skákání na lidi, štěkání na kolemjdoucí, požírání exkrementů. Elektronické obojky pro psy pomáhají psa odnaučit také nežádoucí zlozvyky, kdy pomocí korekce zvíře upozorníte na opakující se chyby.

  • Štěkání - majitelé psů, kteří řeší štěkot a vytí po jejich odchodu, oceňují speciální protištěkací obojky, které psa samy od sebe upozorní psa na nevhodné štěkání třeba během vaší nepřítomnosti doma.

Je elektronický obojek vhodný pro ohaře?

Elektronické obojky jsou určené pro všechny velikosti a plemena psů. Většina elektronických obojků dostupných na trhu vyhovuje psům od nějakých 5 do 50 kg a do této skupiny spadají i ohaři. Správným výběrem elektronického obojku tak získáte výcvikovou pomůcku, která bude vyhovovat vám i vašemu psímu příteli.

Podle čeho elektronický obojek vybrat? Je to především typ výcviku nebo síla výchovných impulsů (vibrace nebo elektrostatického impulsu), které rozhodují o tom, jak a zda pes na povel zareaguje. Kvalitní obojky nabízejí hned několik úrovní nastavení korekce, takže můžete snadno zvolit takový impuls, na který pejsek bude reagovat, ale nebude pro něho bolestivý (v takovém případě by zareagoval například kňučením, což je nevhodné - pejsek by byl vystrašený a příliš silný impuls ho může vést například k útěku).

Důležité také je naučit se elektronický obojek správně používat. Většina moderních elektronických obojků využívá tři stupně upozornění:

  • Zvukový signál.

  • Vibrace.

  • Elektrostatický impuls.

Upozornění používáme vždy s konkrétním a jasně artikulovaným povelem, kterému pes rozumí (například nesmíš, sedni, k noze). Psa oslovíme, zadáme povel, pokud nereaguje, povel znovu opakujeme a použijeme první, zvukový signál. V případě neuposlechnutí následuje opět povel a vibrační signál, případně povel a elektrostatický impuls. Protože psi jsou učenliví, snadno pochopí souslednost upozornění, takže nakonec při výcviku stačí používat například jen první dva.

Výcvikové obojky pro psy se dělí podle typu korekce, který používají. Jsou to elektronické obojky, vibrační obojky, zvukové a ultrazvukové obojky nebo sprejové obojky (používá jako korekci sprej, který je pejskovi vstříknutý pod čumák). Vedle toho typu korekce se zajímejte také o dosah obojku, jeho kvalitu (například, zda je voděodolný), o výdrž baterie nebo životnost. K nejpoužívanějším značkám elektronických obojků dostupných na českém trhu patří Reedog, Aetertek, SportDog nebo Petrainer.

Příklady elektronických obojků pro ohaře

Reedog FX-500 2v1

Nový unikátní model Reedog FX-500 2v1 jako jediný kombinuje výcvikový obojek s elektronickým ohradníkem. Tato kombinace vám zajistí, že pes neuteče ze zahrady a zároveň můžete psa cvičit při vycházce. Obojek používá jako korekci zvuk, vibrace a elektrostatický impuls. Jeho dosah je 1 000 metrů, takže se hodí ii pro náročnější výcvik v terénu, například v lese. Obojek je plně vodotěsný a má propracovaný výcvikový systém pro psy všech plemen.

- - -

Petrainer PET998DR

Petrainer PET998DR je základní elektronický výcvikový obojek s dosahem do 300 metrů. Má voděodolný přijímač a umožňuje cvičit až dva psy najednou. Patří k nejdostupnějším obojkům na trhu, co se týká poměru ceny a výkonu. Vhodnější je spíše pro základní výcvik nebo pro majitele, kteří s výcvikem teprve začínají. Má lehkou a ergonomicky tvarovanou vysílačkou, která se velmi dobře drží v ruce a snadno se ovládá. Obojek pracuje se zvukovým, vibračním a elektrostatickým impulsem, který je nastavitelný v 99 úrovních. 

Aetertek AT-211D

Aetertek AT-211D Mini patří mezi nejlehčí výcvikové obojky na trhu a doporučit ho proto lze menším plemenům ohařů. Obojek má zapínání na magnet, odolná plastová tlačítka na ovladači a jeho dosah je 350 metrů, což dostačuje pro běžný výcvik. Cvičit s ním lze až dva psy najednou. Disponuje funkcemi zvuk, vibrace a impulz, které jsou nastavitelné v deseti úrovních.

- - -


elektro-obojky.cz

Vaše fotogalerie

Informace o novinkách emailem
< Leden 2021 >
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jaké témata článků by jste zde na portále uvítali?

10% (188)
71% (1390)
7% (135)
11% (213)
2% (44)
Počet hlasujících: 1970
Archiv »

 
Prohledat:
zavřít



Registrace | Funkce systému | Proč se registrovat | Ceník | Kontakty

Úvodní strana | Plemena ohařů | Články | Inzerce | Akce | Diskuse | Soutěže

Autorská práva | Reklama | O portálu Ohaři.eu | Zásady ochrany osobních údajů

Podporujeme | Podpořte náš portál | Mapa webu

Partneři portálu: Jen ty nejaktuálnější informace - to je Bonza! LEPŠÍ WEB

Copyright © 2008 - 2024
Web From Pixels group
design by BORI


Navštivte také: stezka Pustevny | fotogalerie dorty | Faktura Online