navigace: Úvodní strana > Články > Rady a tipy > Jak fungují elektronické ohradníky pro psy tzv. neviditelné ploty

Jak fungují elektronické ohradníky pro psy tzv. neviditelné ploty

Vloženo: 17.2.2015 11:53:17   |   Autor: Administrátor portálu   |   Rubrika: Rady a tipy   |   Přečteno: 1382x   |   5 komentářů

- - -Mezi pejskaři i profesionálními kynology se rozšiřují elektronické pomůcky, jako jsou například protištěkací obojky, výcvikové obojky nebo elektronické ohradníky. O posledně jmenovaných koluje celá řada polopravd a mýtů. Proto jsme vyzpovídali odborníka a majitele největšího specializovaného obchodu Elektro-Obojky.cz pana Tomáše Mráze. Ten nám prozradil, jak elektronické ohradníky a ploty pro psy pracují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a kdy se vyplatí uvažovat o jejich pořízení.

 

Když se řekne elektronický ohradník pro psy, někdo si vybaví klasickou oplocenou louku, kolem níž vede drát. Třeba jako u výběhu krav.

Je třeba říct, že elektronické ohradníky pro psy jsou zcela o něčem jiném. I když jsou inspirované stejnou potřebou - zamezit útěku zvířat. V případě elektronických plotů se nejedná o klasické ohradníky používané pro dobytek. Nejde tedy o ohradu, která by byla obehnána drátem, jenž by dal zvířeti při doteku výboj.

Jak tedy elektronické ohradníky, resp. ploty pro psy fungují?

Je to velmi jednoduché. Pes nosí obojek, na němž je připevněný přijímač. Ten je propojen s vysílačem. Důležitou součástí elektronického plotu je izolovaný drát, který je veden kolem pozemku nebo zahrady (lze ho umístit pod zem, natáhnout ho kolem plotu apod.). Protože tento drát je vlastně neviditelný - zejména pokud ho zabudujete do země - říká se elektronickým ohradníkům také neviditelné ploty. V drátu je velmi nízké napětí, takže je skutečně bezpečný pro vás i pro zvíře. Položením drátu vymezíte prostor, za který pes už nemůže. To je pochopitelně vhodné doplnit pokyny, kdy mu opakovaně ukazujete, kde je jeho prostora kam už nesmí.

Co když ale pes vymezený prostor překročí?

V praxi vše funguje tak, že když se pes přiblíží do výstražné zóny (tedy blízko hranice, kterou nesmí překročit), dostane nejprve upozornění zvukovým signálem. Pokud bude pokračovat dál, dostane korekční impuls. Pes si velmi rychle uvědomí souvislost mezi zvukovým napomenutím a elektrostatickým impulsem. Takže poté stačí jen zvukový signál, aby psa v útěku zastavil.

Určitě na tento dotaz odpovídáte už poněkolikáté, ale všechny milovníky zvířat stále trápí. Nejsou elektronické ohradníky spojené s týráním zvířat?

Ne, skutečně to není týrání zvířat. Elektronické obojky, ohradníky a ploty procházejí přísnými kontrolami a od svých předchůdců, kteří byli do jisté míry kontroverzní, se velmi liší. Jsou bezpečné, jejich cílem je výchova, nikoli týrání. On kolikrát elektronický ohradník může vašemu psu zachránit život, pokud vám neustále z pozemku utíká, pobíhá po silnici nebo to vezme úprkem třeba k železniční trati a na vaše zavolání nereaguje. Ale zpět k vašemu dotazu. Je důležité říct, že stupeň elektrostatického impulsu je možné nastavit v několika úrovních. Zvolte proto takovou úroveň, na níž bude pejsek reagovat, ale která nebude příliš silná, tj. neměl by při korekci zakňučet.

Pejskové jsou chytří. Brzy by měli zjistit, kde je jejich místo. Lze pak elektronický ohradník vypnout?

Ano. Pokud pes pochopí, že jeho místo je na pozemku, zapamatuje si, kam smí a kde už je zakázaná zóna, je možné elektronický ohradník vypnout. Ovšem pozor, pokud mu obojek s přijímačem sundáte, může také pochopit, že tu věc, která vydávala zvukový signál, už nemá. Takže doporučuji nahradit alespoň atrapou.

Kdy bychom se měli pro použití elektronického obojku rozhodnout? V jakých situacích nám může pomoct?

V případě, že vám pes odbíhá ze zahrady a nejste schopni ho tento návyk odnaučit. Jak jsem už řekl, můžete mu tím třeba zachránit život. Není to přitom žádná ostuda. Mezi klienty máme i zkušené kynology. Elektronický ohradník lze doporučit také v případě, kdy pes dělá neplechu v záhonech nebo v části zahrady, kam nechcete, aby chodil. Jednoduše prostřednictvím elektronického ohradníku vymezíte část, kde pejsek pobíhat může a kde ne.

Elektronických ohradníků, resp. plotů se vyrábí celá řada. Jak bychom je měli vybírat? Na co si dát pozor?

Vždy se zajímejte o funkce elektronických plotů. Rozhodně by měly nabízet několik úrovní korekčních impulsů. Zjistěte si informace o výrobci a jeho renomé. Poptejte se po referencích a zkušenostech. Rozhodně neváhejte požádat o pomoc odborníka. Například v našem internetovém obchodě vám velmi rádi zodpovíme jakékoli dotazy týkající se neviditelných plotů pro psy.

 

V obchodech jsou různé značky elektronických ohradníků, jaké výrobce byste nám doporučil? 

Lidem jde většinou o cenu, takže mezi neprodávanější patří ohradníky iTrainer W227 a iTrainer HT-026, které jsou vyráběné v Číně. I přesto, můžu tyto ohradníky doporučit, jelikož jsou velmi kvalitní a účinné. Z těch lepších ohradníků, bych určitě zmínil značku PET at SCHOL, která je vyráběná ve Francii a nabízí výborný poměr výkon-cena. Obojky od této značky mají pokročilé funkce a vynikající kvalitu. Výborné zkušenosti máme také s ohradníky PetSafe a Dogtra, které jsou vyráběné v USA. Ty jsou sice už dražší, ale mají velmi propracovaný systém nastavení zón i možnost nastavení síly impulzu na obojku a jsou plně vodotěsné a nabíjecí. Navíc u nich výrobce nabízí prodlouženou záruku na 3 roky.


elektro-obojky.cz

Diskuse k článku: Jak fungují elektronické ohradníky pro psy tzv. neviditelné ploty

  Zobrazit celou diskusi
-
-
-

Vaše fotogalerie

Informace o novinkách emailem
< Březen 2024 >
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jaké témata článků by jste zde na portále uvítali?

10% (188)
71% (1390)
7% (135)
11% (213)
2% (44)
Počet hlasujících: 1970
Archiv »

 
Prohledat:
zavřít



Registrace | Funkce systému | Proč se registrovat | Ceník | Kontakty

Úvodní strana | Plemena ohařů | Články | Inzerce | Akce | Diskuse | Soutěže

Autorská práva | Reklama | O portálu Ohaři.eu | Zásady ochrany osobních údajů

Podporujeme | Podpořte náš portál | Mapa webu

Partneři portálu: Jen ty nejaktuálnější informace - to je Bonza! LEPŠÍ WEB

Copyright © 2008 - 2024
Web From Pixels group
design by BORI


Navštivte také: stezka Pustevny | fotogalerie dorty | Faktura Online