navigace: Úvodní strana > Články > Rady a tipy > Odborník: Jak vybrat a použít elektronický obojek pro psa

Odborník: Jak vybrat a použít elektronický obojek pro psa

Vloženo: 26.11.2014 18:08:39   |   Autor: Administrátor portálu   |   Rubrika: Rady a tipy   |   Přečteno: 1627x   |   1 komentářů

- - -Elektronické obojky pro psy jsou fenoménem poslední doby. Profesionální kynology i pejskaře rozdělily na dva tábory. Jeden z nich je jich zastáncem, druhý odpůrcem. Stejně jako o jiných novinkách koluje i o elektronických obojkách řada mýtů. Zeptali jsme se proto majitele portálu Elektro-Obojky.cz, pana Tomáše Mráze, jak tato zařízení fungují, jak je správně používat a co je pravdy na tom, že zvířatům ubližují.

 

Mezi lidmi kolují různé představy o tom, co je to vlastně elektronický obojek, můžete nám to hned na úvod upřesnit?

Zmatení a nepřesnosti vyplývají už z pletení pojmů. Správně se zařízení říká elektronický obojek, často se ale setkávám s označením elektrický obojek. Jedná se o moderní výcvikovou pomůcku, která je naprosto bezpečná a při správném zacházení nemůže zvířeti ublížit. Elektronické výcvikové obojky usnadňují výchovu psů, proto je po celém světě používají profesionální kynologové. Klíčové je výcvikový obojek dobře vybrat a správně ho používat.

Abychom elektronické obojky správně používali, je třeba znát jejich princip. Jak fungují?

Výcvikové obojky pracují na bázi elektrostatických výbojů, které jsou pejskovi nepříjemné, ale nijak neohrožují jeho zdraví, nejsou pro něj nebezpečné. Každý zkušený chovatel ví, že bez napomínání nebo fyzických trestů psa vychovat nelze. Místo vytahání za kůži či plácnutí přes zadek lze využít právě elektronické obojky. Jsou nedocenitelnou pomůckou třeba ve chvíli, kdy pes zavětří, uteče a nereaguje na vaše volání - elektronické obojky lze totiž ovládat i na dálku. Mám zkušenosti, že pomohli chovatelům zastavit a přivolat zpět psa, který se řítil bezmyšlenkovitě na silnici. Jinak řečeno, elektronické obojky si pořizují zodpovědní chovatelé, kteří jsou si vědomi, že neposlušný pes může ohrozit sebe i své okolí.

Jak ještě pomáhají elektronické obojky při výchově psa?

Tak například řada lidí má problém s tím, aby pes klidně šel u nohy bez vodítka. Elektronické obojky přitom umožní právě takové chování pejska naučit. Perfektně díky nim reaguje na povely, jako je „stůj", „zůstaň", „k noze" apod. Lidé, kteří používají elektronické obojky, říkají, že se jim povedlo odnaučit psa tahat na vodítku nebo utíkat za zvěří či jinými psy. Kromě toho elektronické obojky umožňují naučit psa slyšet na povel „nesmíš", odnaučí ho brát si jídlo ze stolu, skákat na lidi apod. V neposlední řadě používají elektronické obojky i profesionální kynologové, kteří potřebují psa doučit některé cviky a doladit jeho výchovu.

Pojďme nyní k meritu věci. Jsou elektronické obojky nebezpečné? Ubližují pejskovi?

Jak jsem již naznačil, každá věc může ublížit, pokud se dostane do nevhodných rukou. Pokud jsou elektronické obojky správně používané, pejskovi neublíží. Rád bych podotkl, že elektronické obojky zkoumala Ústřední komise pro ochranu zvířat, která mj. konstatovala, že elektronické obojky prošly v posledních deseti letech takovým technickým vývojem, že nemají nic společného se svými předchůdci, tedy obojky, které používaly mnohem větší intenzitu elektrického proudu a zcela či téměř zcela postrádaly jakékoli regulační prvky. Rád bych dodal, že byla založena i Mezinárodní asociace výrobců elektronických obojků (ECMA), která se problematikou důkladně zabývá. Dnešní moderní výrobky od renomovaných výrobců sdružených právě v ECMA naprosto respektují šetrné zacházení se zvířaty. Jejich použití je navíc v mnoha případech šetrnější než běžné výchovné metody.

Kdy je vhodné začít obojek používat?

Elektronické obojky se doporučují používat u psů od 6 měsíců. Je vždy třeba, aby si chovatel napřed prostudoval návod od výrobce. Případně použití konzultoval, pokud si není jistý. Důležité je zvolit vhodnou míru impulsu.

Jak ji poznám?

- - -Pejsek by měl na impuls reagovat, ale neměl by být pro něho příliš bolestivý, tedy neměl by na něj reagovat zakňučením. Obojky zpravidla nabízí několik stupňů upozornění (zvukový signál, vibrace, impuls). Pes si velmi brzy uvědomí souslednost signálů, takže následně stačí jen používat zvukový, popř. vibrační signál.

Vše je o cviku. Je ovládání obojku složité?

Úroveň ovládání obojků se pochopitelně liší a měli bychom ho zohlednit už při výběru. Čím snazší ovládání výcvikový obojek nabízí, tím je jeho použití pohodlnější, pohotovější a tím také efektivnější. Nejpohodlnější je, pokud obojek má na každou svoji funkci vlastní tlačítko. Odpadá tím nepříjemné přepínání mezi funkcemi, které zdržuje. Obojky s tímto ovládáním jsou vhodné na všechny činnosti, obzvláště pak na utíkání psa za zvěří, kdy je potřeba reagovat velmi rychle a psa přivolat dříve, než opustí dosah obojku.

Jak je to s napájením obojku?

Levnější modely výcvikových obojků jsou nejčastěji napájeny pomocí obyčejných 3V, 6V nebo 9V baterií. Cena těchto baterií se pohybuje řádově do 50 do 150 korun a je tedy vhodné při výběru obojku zohlednit i provozní náklady, které se mohou vyšplhat až na několik stovek ročně. U některých výcvikových obojků jsou dokonce použity atypické baterie, které se špatně shánějí. Z tohoto důvodu spíše doporučuji obojky, které jsou napájeny pomocí zabudovaného akumulátoru, který jednoduše dobijete přes USB kabel nebo ze sítě.

Měli bychom se při výběru obojku řídit i velikostí psa, resp. rasou?

Ano. Velmi důležitým faktorem při výběru účinného elektronického výcvikového obojku je velikost a rasa psa. Když váš pes váží od 5 do 50 kg, bude pro něho vhodná většina výcvikových obojků. Problém ale mohou mít majitelé velmi malých a drobných plemen, nebo naopak chovatelé velkých psů. Jde totiž o to, že na příliš malá plemena by mohl být impuls u některých obojků příliš silný, nebo přijímač obojku pro své rozměry naprosto nevyhovující. U velkých plemen naopak hrozí, že obojek nebude mít dostatečnou účinnost. Pokud se pes nachází na horním váhovém rozhraní použitelnosti obojku, případně váš pes patří mezi plemena se sníženým prahem bolestivosti (obvykle bojová plemena), je vždy vhodnější zakoupit obojek takový, kde bude dostatečná rezerva ve výkonu. Při krizových situacích (hlavně pudové chování psa), je nutné počítat s použitím silnějších nápravných korekcí, než při běžném použití obojku.

- - -Často se setkávám s tím, že lidé netuší, jaký dosah obojku zvolit.

To je přitom důležitá vlastnost a měli bychom ji zohlednit už při výběru obojku. Obvyklý dosah elektronických obojků bývá od 200 do 4 000 m. Pokud se nemůžete rozhodnout jaký dosah zvolit, je vhodné při výběru zohlednit i další faktory, jako je například místo a terén, kde se pes pohybuje. Například v případě členitého terénu je lepší zvolit obojek s delším dosahem. Delší dosah ocení také lidé, pro které není pes jen společníkem, ale i partnerem při jeho aktivitách - na mysli mám například myslivce.

Co když cvičím psa ve vodě?

Existují elektronické obojky, které jsou odolné vůči vodě. Proto bych vám doporučil právě je. Mimo to je vhodné takový obojek pořídit i v případě, že si pes rád odskočí do rybníka nebo potoka. Rád bych zdůraznil, že přijímače jsou zpravidla odolné proti povětrnostním vlivům a náhodnému vystavení vody stříkáním.


Můžete shrnout klíčové funkce, které elektronické obojky nabízejí?

Musím podotknout, že čím více praktických funkcí výcvikový obojek má, tím lépe. K nejdůležitějším funkcím každého obojku patří zvukové upozornění a elektrostatický impulz. Většina dnes prodávaných elektronických výcvikových obojků, má tyto funkce doplněny ještě vibracemi. Poměrně často jsou tyto funkce doplněny o ještě další funkce. Jedná se například o sprejovou korekci (vstříknutí spreje pejskovi na čenich), booster (pohotovostní tlačítko, které má nastavenu vyšší intenzitu impulsu) apod.

Na trhu najdeme nejen výcvikové obojky, ale i další druhy. Jaké?

Ano, na trhu lze najít celou řadu elektronických obojků pro psy. Jedná se třeba o GPS obojky, které jsou určené pro sledování a lokalizaci psů - takže je využijete v případě, že vám pes často utíká nebo máte třeba velký pozemek. Využívané jsou také protištěkací obojky, které zabraňují nežádoucímu štěkání pejsků. Pořídit se dají i zařízení na zahradu - protištěkací budky. To oceňují lidé, kteří mají sousedy stěžující si na nadměrný štěkot psa. V neposlední řadě můžu jmenovat elektronické ohradníky neboli neviditelné ploty pro psy, které zabraňují utíkání psa z pozemku, nebo elektronické obojky proti tahání.

V obchodech jsou nejen různé druhy obojků, ale také značky. Jaké výrobce byste doporučil? 

K oblíbeným výcvikovým obojkům patří například značka Aetertek, která nabízí výborný poměr výkon-cena. Obojky od této značky mají pokročilé funkce a vynikající kvalitu. Snadné ovládání a dlouhý dosah najdeme u obojků Easypet. Z dalších značek můžu doporučit třeba Petrainer, PET at SCHOOL nebo SportDog.

Děkuji za rozhovor.


elektro-obojky.cz

Diskuse k článku: Odborník: Jak vybrat a použít elektronický obojek pro psa

  Zobrazit celou diskusi

Vaše fotogalerie

Informace o novinkách emailem
< Březen 2024 >
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jaké témata článků by jste zde na portále uvítali?

10% (188)
71% (1390)
7% (135)
11% (213)
2% (44)
Počet hlasujících: 1970
Archiv »

 
Prohledat:
zavřít



Registrace | Funkce systému | Proč se registrovat | Ceník | Kontakty

Úvodní strana | Plemena ohařů | Články | Inzerce | Akce | Diskuse | Soutěže

Autorská práva | Reklama | O portálu Ohaři.eu | Zásady ochrany osobních údajů

Podporujeme | Podpořte náš portál | Mapa webu

Partneři portálu: Jen ty nejaktuálnější informace - to je Bonza! LEPŠÍ WEB

Copyright © 2008 - 2024
Web From Pixels group
design by BORI


Navštivte také: stezka Pustevny | fotogalerie dorty | Faktura Online