navigace: Úvodní strana > Články > Rady a tipy > Rozhovor s odborníkem: Jak vybrat protištěkací obojek

Rozhovor s odborníkem: Jak vybrat protištěkací obojek

Vloženo: 3.2.2015 21:53:58   |   Autor: Administrátor portálu   |   Rubrika: Rady a tipy   |   Přečteno: 2180x   |   0 komentářů

- - -Nasadit čtyřnohému příteli elektronický obojek proti štěkání není žádná ostuda. K výchově psů je používají i zkušení kynologové. Aby pomůcka splnila očekávání, je nutné věnovat jejímu výběru dostatečnou pozornost. Často diskutovaný je také etický, resp. bezpečnostní rozměr protištěkacích obojků. Také o tom jsme si povídali s odborníkem a majitelem největšího specializovaného obchodu Elektro-Obojky.cz panem Tomášem Mrázem.

 

Zodpovězme hned na začátku palčivou otázku, která trápí řadu „pejskařů". Je protištěkací obojek nebezpečný? Vede k týrání psů?

Vůbec ne. Moderní protištěkací obojky nemají s týráním zvířat vůbec nic společného. Musí splňovat přísná kritéria a parametry. Je tedy zaručena bezpečnost psa i jeho pána. Elektronickými obojky se zabývala mj. Ústřední komise pro ochranu zvířat, která došla k závěru, že protištěkací obojky prodělaly v uplynulých letech takový technický vývoj, že jsou na hony vzdálené svým předchůdcům, kteří používali silnější stimuly a nebyli vybaveni ani regulačními mechanismy. Existuje i Mezinárodní asociace výrobců elektronických obojků (ECMA), která sdružuje výrobce respektující šetrné zacházení se zvířaty.

S obojky proti štěkání je spojená celá řada mýtů. Můžete vysvětlit, na jakém principu pracují?

Princip protištěkacího obojku je jednoduchý. Jedná se o elektronické (nikoli elektrické, jak se často chybně uvádí) zařízení, které snadno rozpozná, když pes štěká nebo vyje. Když váš pes - například v době, kdy nejste doma - začne štěkat, obojek se aktivuje a psa napomene. Upozornění přitom většinou probíhá ve třech fázích. Prvním je zvukový signál, následuje vibrace. Pokud pes na signály nereaguje, přichází korekční elektrostatický impuls. K tomu ale většinou dochází jen výjimečně, resp. na začátku užívání obojku. Pes totiž velmi brzy pochopí souvislost a souslednost jednotlivých upozornění.

Které druhy protištěkacích obojků jsou aktuálně na trhu? Které z nich jsou účinné?

Je jich hned několik. Ultrazvukové protištěkací obojky vysílají ultrazvuk, který je pejskům nepříjemný. Vyslání ultrazvuku je aktivováno štěkotem psa. Nevýhodou tohoto typu protištěkacích obojků je relativně nízká účinnost. Vibrační protištěkací obojky se vyznačují už vyšší účinností. Vibrace se také aktivují štěkotem psa, jsou mu nepříjemné a tím ho nabádají, aby štěkat přestal. Využívané jsou i protištěkací sprejové obojky, kdy je pes napomenut stříknutím spreje u čumáku. Tato metoda ho nebolí, ale je velmi nepříjemná, a proto i účinná. K vůbec nejúčinnějším protištěkacím obojkům patří ty, které využívají elektrostatický impuls. Tyto obojky využívají několik stupňů napomenutí, o nichž jsem se už zmiňoval. Posledním stupněm je právě elektrostatický impuls. Některé typy obojků umožňují stupňování tohoto impulsu. Když pes se štěkotem přestane, obojek se deaktivuje. Stejně tak impulsy přestane vysílat za situace, pokud se do určité doby neuklidní.

Jaké důvody chovatele nejčastěji vedou k využití protištěkacích obojků?

Je jich celá řada. Podnětem pro pořízení protištěkacích obojků jsou například stížnosti sousedů na neustálé štěkání psa, pokud majitel není doma. Obojky je možné využít i při výchově venku, pokud například pes neustále štěká na kolemjdoucí nebo ostatní zvířata.

Kdy lze začít protištěkací obojek používat?

Elektronické obojky se obecně doporučují používat u psů od 6 měsíců věku, kteří dostali základní výcvik (jako sedni, lehni, nesmíš apod.). Určitě ale při výběru protištěkacího obojku čtěte, pro jak starého nebo velkého psa je určený. Nastavte také správnou míru impulsu.

Můžete vysvětlit, proč je právě vhodná míra impulsu tak klíčová?

Rozhoduje o tom, zda obojek bude účinný. Jinak řečeno, pes by měl impuls zaregistrovat, ale neměl by pro něho být příliš bolestivý - to poznáte tak, že pes reaguje zakňučením. Kvalitní obojky umožňují nastavit různé míry impulsů.

Lze obojky proti štěkání použít i na malých nebo naopak velkých plemenech?

Ano. Záleží vždy na výběru obojku. Protištěkací obojky jsou dodávané pro krátkosrsté i dlouhosrsté psy, pro malá i velká plemena. Majitelé psů o váze od 5 do 50 kg to mají jednodušší, protože pro ně bude vhodná velká většina obojků. Každý si ale může vybrat ten správný - v případě malých psů je jen třeba zvážit, zda pro něho impuls nebude moc silný. U mohutných plemen naopak hrozí, že obojek nebude dostatečně účinný.

Můžete závěrem prozradit, jak vybrat ten správný protištěkací obojek?

Je třeba ujasnit si, co od obojku očekáváme. Většinou ale majitel požaduje, aby se pes odnaučil štěkat, resp. neštěkal v jeho nepřítomnosti. Doporučuji spíše účinné elektronické protištěkací obojky, které jsou stále využívanější. K elektrostatickému signálu přitom nemusí vždy dojít - ale o třech stupních napomenutí jsem už hovořil. Důležité je zohlednit při výběru také velikost a váhu psa, stejně tak jako napájení obojku (většinou přes baterie) nebo jeho další funkce. Požadovat bychom měli vždy kvalitu - proto je vhodné dát přednost protištěkacím obojkům od renomovaných výrobců. Získáte tím jistotu funkčnosti i bezpečnosti.

 

V obchodech jsou různé značky obojků, jaké výrobce byste nám doporučil? 

K oblíbeným protištěkacím obojkům patří například značka Petrainer, která nabízí výborný poměr výkon-cena. Obojky od této značky mají pokročilé funkce a vynikající kvalitu. Výborné zkušenosti máme také s obojky Aetertek a EasyPet. Ty jsou sice už dražší, ale mají velmi propracovaný systém detekování štěkotu. Z dalších značek můžu doporučit třeba protištěkací obojky PetSafe, Dogtra, SportDog, GoodLife nebo od firmy NUM AXES obojky PET at SCHOL a EYNIMAL.

Děkuji za rozhovor.


elektro-obojky.cz

Diskuse k článku: Rozhovor s odborníkem: Jak vybrat protištěkací obojek

  Zobrazit celou diskusi

Vaše fotogalerie

Informace o novinkách emailem
< Březen 2024 >
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jaké témata článků by jste zde na portále uvítali?

10% (188)
71% (1390)
7% (135)
11% (213)
2% (44)
Počet hlasujících: 1970
Archiv »

 
Prohledat:
zavřít



Registrace | Funkce systému | Proč se registrovat | Ceník | Kontakty

Úvodní strana | Plemena ohařů | Články | Inzerce | Akce | Diskuse | Soutěže

Autorská práva | Reklama | O portálu Ohaři.eu | Zásady ochrany osobních údajů

Podporujeme | Podpořte náš portál | Mapa webu

Partneři portálu: Jen ty nejaktuálnější informace - to je Bonza! LEPŠÍ WEB

Copyright © 2008 - 2024
Web From Pixels group
design by BORI


Navštivte také: stezka Pustevny | fotogalerie dorty | Faktura Online