navigace: Úvodní strana > Články > Zdraví a strava > Výživa psa - můj pes je alergik

Výživa psa - můj pes je alergik

Vloženo: 9.12.2008 23:01:48   |   Autor: Dorota Rozenkrancová   |   Rubrika: Zdraví a strava   |   Přečteno: 2012x   |   7 komentářů

Alergie jsou v současné době horkým tématem, jak při výrobě krmiv, tak následně v praxi ve veterinárních ordinacích. Alergie řadíme mezi typické civilizační choroby, styku s alergenem, který vyvolává alergickou reakci je těžké zabránit u lidí, natož u zvířat.

 

Alergie (atopie) má genetický základ a je vysoce dědičná. U mnohých plemen je alergie, v důsledku špatné selekce jedinců nesoucích geny pro vznik alergie hluboce zakódována. V současné době se jedná zejména o teriéry, setry, retrívry, šarpeje, anglické buldoky, francouzské buldočky, ale také o dalmatiny a psy „typu bull". Alergie může být, stejně jakou člověka, sezónní záležitostí (např. alergie na pyl, chemické postřiky zemědělských plodin apod.), případně chronická (alergie na prach, plísně, potravinové alergie).
V dnešním díle našeho seriálu o krmivech se budeme věnovat alergiím potravinovým.

Projevy alergie:
Prvním a asi nejmarkantnějším příznakem jakékoliv alergie je nadměrné drbání psa. Na těle psa pak můžete nalézt olysalá, zarudlá místa, často s vyrážkou.
Cca 20 % psů se v případě potravní alergie vyskytují také zažívací problémy v podobě častého zvracení hlenu, opakujících se průjmů, často s příměsí krve.
V případě, že jste si jistí, že pes neproběhl čerstvě chemicky ošetřeným obilím, když příznaky nemizí, neváhejte a navštivte některou z veterinárních ordinací, které se specializují na veterinární alergologii. Zde podstoupíte sérii testů, které by vám měly objasnit, co pejskovi alergii způsobuje (roztoči, blechy, klíšťata, prach, pyl, chemické látky apod.).
Pokud veterinář vašemu pejskovi diagnostikuje potravní alergii, nemáte vůbec vyhráno a čeká vás úmorné martýrium při hledání krmiva, které bude psovi chutnat a zároveň nebude mít alergizující účinky.

Nejčastější potravní alergeny:
Nejčastějšími alergeny v potravě bývají obiloviny (pšenice, kukuřice), sója z živočišných proteinů pak hovězí, vepřové, často i kuřecí a rybí. Dále pak např. mléko, vejce, různé chemické přísady - barviva, konzervanty apod.

Jak postupovat při výběru správného krmiva:
Nejprve zjistěte, čím v současné době vlastně a zamyslete se nad složením krmiva. To že je na pytli napsáno, že se jedná o hypoalergenní krmivo, nutně nemusí znamenat, že jím skutečně je a naopak.
Prvním krokem většinou bývá výběr receptury bez obsahu pšenice, kukuřice a sóji, tím se vám výběr možných variant poměrně značně zúží. Pšenice a kukuřice se totiž nachází ve většině receptur známých koncernových značek i méně známých krmiv. Samozřejmostí je formule bez obsahu chemických konzervantů a barviv.
Dále se zamyslete nad kvalitou masného proteinu ve vašem krmivu a pokuste se vydedukovat, která živočišná složka zřejmě psovi nesedí. Příčinou alergií často bývají růstové faktory (hormony apod.), které bývají dodávány hospodářským zvířatům během jejich výkrmu, tyto látky se ukládají ve svalovině zvířat a stávají se tak nežádoucí součástí krmiv. Vybírejte proto krmiva od takových výrobců, kteří garantují, že jejich krmivo je vyrobeno ze složek určených k lidské spotřebě a která tato tvrzení mohou doložit příslušným certifikátem.
Na českém trhu je značný problém najít krmivo, kde je zastoupena pouze jedna proteinová složka, největší výběr je asi mezi recepturami jehněčí a rýže a jehněčí a brambory, které jsou všeobecně považovány za nealergizující. V praxi jsem se, bohužel, setkala i se psem, který byl alergický právě na jehněčí složku krmiva.
Poté, co si vytipujete několik možných variant krmiva, které svému psovi předložíte, nezbývá než trpělivě čekat, zda psovi krmivo „sedne" či nikoliv. Příznivé účinky poznáte nejdříve po měsíčním zkrmování dané receptury. V případě, že narazíte na krmivo, které pejskovi sedí, neměňte ho - může se lehce stát, že snaha o přilepšení bude mít opačný efekt a skončíte tam, kde jste začali.
Zdravotnímu stavu psa přizpůsobte také výběr pamlsků, pokud je váš pejsek alergický třeba na vepřové, vhodnou odměnou mu jistě nebude vepřové ouško. Vyzkoušejte třeba suchary na bázi rýže.
Pokud se na výběr správného krmiva necítíte, neváhejte a zeptejte se svého veterináře nebo prodejce krmiv, který se v dané problematice dobře orientuje a poradí vám.


Dorota Rozenkrancová
www.vesela-tlapka.cz
info@vesela-tlapka.cz


elektro-obojky.cz

Diskuse k článku: Výživa psa - můj pes je alergik

  Zobrazit celou diskusi
-
-
-
-
-

Vaše fotogalerie

Informace o novinkách emailem
< Březen 2018 >
PoÚtStČtSoNe
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Jaké témata článků by jste zde na portále uvítali?

10% (188)
71% (1390)
7% (135)
11% (213)
2% (44)
Počet hlasujících: 1970
Archiv »

 
Prohledat:
zavřít



Registrace | Funkce systému | Proč se registrovat | Ceník | Kontakty

Úvodní strana | Plemena ohařů | Články | Inzerce | Akce | Diskuse | Soutěže

Autorská práva | Reklama | O portálu Ohaři.eu | Zásady ochrany osobních údajů

Podporujeme | Podpořte náš portál | Mapa webu

Partneři portálu: Jen ty nejaktuálnější informace - to je Bonza! LEPŠÍ WEB

Copyright © 2008 - 2024
Web From Pixels group
design by BORI


Navštivte také: stezka Pustevny | fotogalerie dorty | Faktura Online